[...] następstw stresu oksydacyjnego to rozwój insulinooporności, dysfunkcji komórek beta, upośledzona tolerancja glukozy i dysfunkcja mitochondrialna. Stres oksydacyjny najprawdopodobniej ma silny związek z powstawaniem raka. Pojawia się z powodu nierównowagi, między enzymatyczną barierą przeciwutleniającą a wytwarzaniem ROS (reaktywnych form tlenu). [...]
[...] naukowych nie dostarczają nam jednoznacznej odpowiedzi, czy duże spożycie soi będzie miało pozytywny, czy negatywny, wpływ na poziom testosteronu. Gdy w jednym badaniu podawano mężczyznom duże dawki soi, obserwowano niewielki wzrost SHBG, a co za tym idzie niewielki spadek poziomu wolnego testosteronu. Co samo w sobie może niekoniecznie być [...]
[...] (na czele ze słynnym koronawirusem). HIV przestał być medialnie chwytliwym tematem, a AIDS nadal eliminuje co roku setki tysięcy osób. A czy ktoś, w telewizji codziennie podaje ilość zgonów z powodu chorób serca, nerek, wątroby, nowotworów, cukrzycy spowodowanych złą dietą, piciem alkoholu, paleniem tytoniu i nieaktywnością fizyczną? W skali [...]
[...] Piratki, mają bardzo dobry skład, są też łatwiej dostępne niż parówki z firmy ZM NOVE, które swoim składem kładą wszystkie z wyżej wymienionych. Najgorzej w tym zestawieniu pod względem jakości i smaku wypadają parówki ze Świata Drobiu wędzone z kurczaka, w ich składzie znajduje się MOM, a jego obecność świadczy o kiepskiej jakości danego [...]
[...] pomysłem na danie, w zależności od tego, co do niej włożymy. Natomiast wielkie znaczenie ma też jakość i skład placka, w którego zawijamy produkty. Czym kierować się podczas wyboru? Czy placki do tortilli mogą być w naszym codziennym menu? Poniższe zestawienie pomoże nam dokonać wyboru. Tortilla teraz Obecnie do wytworzenia placka na [...]
[...] illicit drugs using the margin of exposure approach” Społeczne skutki konsumpcji alkoholu w Polsce, RMF.FM http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-polska-w-czolowce-europy-pod-wzgledem-spozycia-alkoholu-pije,nId,2443373 Adam M Bernstein,corresponding author Lawrence de Koning, Alan J Flint, Kathryn M Rexrode, and Walter C Willett “Soda [...]
Od lat modne są rozmaite „diety cud”. Część z nich bazuje na tanich chwytach, wykorzystuje niewiedzę, łatwowierność oraz zwyczajne kłamstwa. Inni autorzy podobnych wynalazków wykorzystują mechanizmy psychologiczne, np. niechęć ludzi do pracy, skłonność do szukania skrótów, łatwiejszych rozwiązań. Odbiorcom sugeruje się, że możliwe jest osiąganie [...]
[...] 1,56 mld ludzi w roku 2025. Bo natychmiast 98-99% związku jest tracone, wskutek efektu pierwszego przejścia (oddziaływania wątroby). Dlatego właśnie SAA w większości podaje się domięśniowo, w roztworze na oleju lub wodzie, a nie doustnie (i dlatego właśnie doustne SAA są w większości hepatotoksyczne). Z kolei preparaty domięśniowe oparte [...]
[...] z ustrojem człowieka? Karbonizacja, która wywołuje charakterystyczne musowanie i bulgotanie związane z tymi napojami, jest wynikiem rozpuszczania gazowego CO2 w cieczy pod ciśnieniem. Temperatura i ciśnienie wpływają na szybkość, z jaką rozpuszczony dwutlenek węgla zamienia się w gaz i jest uwalniany, wytwarzając w ten sposób bąbelki po [...]
Mimo upływu lat ludzie nadal podążają za modą, w niektórych przypadkach może być to groźne dla życia. Tak stało się z robieniem fotografii zwanych selfie, często w różnych niebezpiecznych okolicznościach. Co roku słyszy się o młodych ludziach, którzy spadli z budynku, utopili się lub stracili życie w inny efektowny sposób, bo „chcieli mieć to [...]
[...] Preparaty zawierające cynk i magnez należą do najpopularniejszych, jeśli chodzi o dbanie o testosteron poprzez stan odżywienia. Oba hormony uczestniczą w regulacji gospodarki hormonalnej, natomiast cynk wyróżnia wpływ na odporność i skórę, a magnez na relaksację i kości. Opracował dla SFD: Jakub Wiącek - Neurobiolog i Dietetyk Źródła: [...]
[...] prozapalnych itd. Ciężki trening lub udział w zawodach wiążą się z powtarzanymi skurczami o charakterze ekscentrycznym, narażeniu na wstrząsy (szczególnie w bieganiu, podnoszeniu ciężarów, skoku w dal, skoku wzwyż) oraz wystąpieniem uszkodzeń tkanki mięśniowej (zakłóceniem struktur białek i/lub tkanki łącznej). Dodatkowo pojawia się stan [...]
[...] 3 ciasteczka owsiane (3,7 kcal/g produktu) Obserwacje kontynuowano przez 10 tygodni. Zawartość błonnika wynosiła ok. 6 g. W grupie jedzącej jabłka i gruszki spadła całkowita podaż energii (25.05 kcal dziennie w grupie jabłek i 19.66 kcal dziennie w grupie gruszek). Panie jedzące ciastka zwiększyły dzienną podaż energii (w sposób niewielki, ale [...]
[...] przez pojęcie aminokwasy niezbędne (EAA). Informacje dotyczące białka jaja wziąłem z książki H. Ciborowska, A. Rudnicka „Żywienie zdrowego i chorego człowieka”. Są to podsumowane aminokwasy egzogenne (suma to ~50 g w 100 g białka, czyli 12,4 g aminokwasów egzogennych w 25 g białka). Według innych źródeł jajka mogą dostarczać nawet 16,5 g [...]
[...] eksploatujących ciało dyscyplin, dlatego odpowiednia dieta i suplementacja odgrywają tu niebagatelną rolę. Dodatkowo osoby, którym zależy na optymalizacji treningu, np. pod kątem redukcji tkanki tłuszczowej, nie mogą polegać na losowym dobieraniu związków - wszystko powinno mieć uzasadnienie. Węglowodany i białko Odżywka potreningowa: [...]
[...] wodę jest znakomitym sposobem na regenerację po treningu siłowym, iż wzmacnia odporność, hartuje, przedłuża życie itd. Tymczasem badania naukowe wcale nie wskazują na to, iż podobna kuracja przynosi rewelacyjne rezultaty. Przytoczę kilka eksperymentów, które pokazują, jak w rzeczywistości ciało reaguje na zimną wodę. Wyniki Siła uda, chęć oraz [...]
[...] innych leków; niektórzy narkotyki, alkohol itd.) Wg dr n. med. Macieja Domańskiego oraz prof. dr hab. med. Kazimierz Ciechanowskiego (a także wg klasyfikacji Mutschlera), pod względem ogólnego potencjału diuretyki pętlowe uznaje się za najsilniejsze (w tym pod kątem natriuretycznym), tiazydy mieszczą się w środku skali, najsłabsze są diuretyki [...]
[...] częściowo mają rację. Dlaczego? Bo to efekt psychologiczny, który ma pośredni wpływ na fizjologię. Dlatego często w badaniach naukowych wykorzystuje się efekt placebo, podając w znikomej dawce glukozę, cukier stołowy (sacharozę) czy maltodekstrynę. Tak samo współczesna pseudonauka, szarlataneria, wykorzystująca homeopatię, bazuje na efekcie [...]
[...] protein w diecie, która sięga około 1g na 1kg masy ciała. Jak widzisz, że Twoje starania nie przynoszą rezultatów, a przeliczone białka w diecie sięgają tego typu wartości, podbij udział białek w menu do około 1.8g na 1kg masy ciała, a poczujesz różnicę. Pamiętaj, że wzrost masy ciała będzie generował większe zapotrzebowanie również na białko. [...]
[...] wodę jest znakomitym sposobem na regenerację po treningu siłowym, iż wzmacnia odporność, hartuje, przedłuża życie itd. Tymczasem badania naukowe wcale nie wskazują na to, iż podobna kuracja przynosi rewelacyjne rezultaty. Przytoczę kilka badań naukowych, które pokazują, jak w rzeczywistości ciało reaguje na zimną wodę. A co z morsowaniem? [...]